Het Autorijbewijs

Het autorijbewijs, heet officieel Rijbewijs B.

Als je dit wilt verkrijgen, moet je eerst je theorie-examen en daarna het praktijkexamen halen.

1. Theorie-examen autorijbewijs B

Een theorie-examen voor het autorijbewijs wordt afgenomen door het CBR op één van de 20 locaties in Nederland. Het theorie certificaat is 1,5 jaar geldig en je mag het examen al doen als je 16 bent.

Voorbereiding is erg belangrijk, je ontkomt er niet aan om de autotheorie goed te leren. Hiervoor kun je klassikaal theorieles volgen, wij verzorgen regelmatig cursussen in Ter Apel en Emmen. Wil je liever zelf bepalen wanneer je leert neem dan onze online theoriecursus je hebt dan ook geen theorieboek nodig. Leer je toch liever uit een theorieboek neem dan even contact met ons op, wij verkopen boeken maar je kan deze ook bij ons huren bel de rijschool en vraag naar de voorwaarden.

Het autorijbewijs

2. Praktijkexamen autorijbewijs B

Als je 16,5 jaar oud bent mag je beginnen met rijlessen, je kan er dan voor kiezen om deel te nemen aan het 2toDrive project en examen doen als je 17 bent of je wacht met examen doen tot je 18 jaar bent.

Ook het praktijkexamen voor het autorijbewijs wordt afgenomen door het CBR. De examinator gaat eerst na of er geen medische problemen zijn en vraagt je de Eigen Verklaring te ondertekenen. Wil je zien hoe een praktijkexamen in zijn werk gaat bekijk dan deze video. Als je geslaagd bent voor het praktijkexamen dan verstrekt het CBR een “verklaring van rijvaardigheid” deze verklaring wordt digitaal door gestuurd naar de gemeente waar je ingeschreven staat en als je dan vervolgens je zelf meld bij de gemeente met een geldig id bewijs dan maakt de gemeente voor jou een rijbewijs.

Het autorijbewijs aanvragen bij de gemeente

Jouw autorijbewijs B moet je aanvragen en betalen in het gemeentehuis. Je hebt een recente kleuren pasfoto en een geldig legitimatiebewijs nodig. Als je al een ander rijbewijs hebt, moet je die ook meenemen. Na ongeveer 5 werkdagen kan je het autorijbewijs B ophalen, tenzij je een spoedaanvraag doet. Het autorijbewijs is een kunststof kaartje ter grootte van een credit card en is 10 jaar geldig. Daarna moet je het bij de gemeente vernieuwen.

2toDrive; het autorijbewijs vanaf je 17e jaar

Binnen het landelijke project 2toDrive mag je rijlessen nemen als je 16,5 bent en al vanaf je 17e verjaardag praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Als je het haalt, mag je zelf rijden, maar tot je 18e met een zelfgekozen begeleider naast je. Kijk voor meer informatie op 2toDrive.

Strengere regels voor beginnende bestuurders

Voor elke beginnende bestuurders gelden de eerste 5 jaar na ontvangst van het autorijbewijs strengere regels. Heb je op 16-jarige leeftijd al je rijbewijs AM gehaald, dan zijn er de eerste 7 jaar andere regels. Je hebt dan ook een begeleiderspas nodig van 2toDrive. Als beginnende bestuurder krijg je een strafpunt vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan 30km/h en het veroorzaken van een ongeval waarbij doden of gewonden vallen.

Als je als beginner voor de tweede keer wordt aangehouden en veroordeeld, dan moet een rijvaardigheidsonderzoek bepalen of je wel rijvaardig bent (theorie en praktijk). Zo niet, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet je opnieuw volledig examen doen.

Direct beginnen met rijles?

Meld je aan voor de Gratis Proefles

Wij staan klaar om je te begeleiden naar je rijbewijs

Share This